Moederdag - Reisverslag uit Cochabamba, Bolivia van isolde steen - WaarBenJij.nu Moederdag - Reisverslag uit Cochabamba, Bolivia van isolde steen - WaarBenJij.nu

Moederdag

Door: Isolde

Blijf op de hoogte en volg isolde

27 Mei 2011 | Bolivia, Cochabamba

Ha allemaal,
Vandaag is het moederdag wat betekent dat opeens, vanuit het niets, overal op de straten bloemen verschijnen...alle vrouwen krijgen bloemen, soms echt heel mooie bloemstukken. Tussen de middag, bij de hoofdmaaltijd, zaten alle restaurants bomvol families die daar aten. Ik verbaasde me over het feit dat het op vrijdag plaatsvindt, maar ze hebben me vandaag uitgelegd dat dat komt doordat 27 Mei de dag is dat er een heel belangrijke historische gebeurtenis in Bolivia heeft plaatsgevonden waarbij de vrouwen hebben overwonnen...Het is dus eigenlijk meer een vrouwenoverwinningsdag.Sommige scholen zijn vrij, zoals de school in Ushpa Ushpa...vandaag ben ik er geweest en heb ook gevraagd waarom dat zo was. Het is de gewoonte bij familie op bezoek te gaan op deze dag, dus alle leraren hebben nu de gelegenheid familie te bezoeken...Daarnaast wordt er op de markt nu natuurlijk geld verdient omdat iedereen een cadeautje wil kopen en in ieder geval bloemen.In de krant las ik vandaag dat 92 procent van de Bolivianaen ongeveer moederdag viert....en ook stonden er staatjes wat er allemaal aan uitgegeven wordt...best veel geld, voor Boliviaanse begrippen.
Deze week ben ik verder wer druk geweest met de Nederlandse school, citotoetsen afnemen en rapporten en oudergesprekken...Volgende week maandag is de laatste lesdag en dan gaan we nog bowlen en naar de speeltuin met de kleinsten en dan is het schooljaar ten einde. Op 2 augustus start ik dan weer met de pubers.
Ondertussen ben ik toch aan het zoeken naar een iets beter onderkomen, vandaag heb ik een paar departementen gezien, maar het valt nog tegen om iets betaalbaars te vinden. Verder is het zo dat het hier de gewoonte is om departementen kaal op te leveren, dus zonder keukenstel, kun je zelf kopen, zonder koelkast, kun je zelf kopen, zonder bed enzz...dus echt kaal....Ik ben er inmiddels ook achter waarom dat is, anders wordt het maar weggeroofd!Dat is ook de reden dat hier nooit bordjes te huur staan bij een huis!
Inmiddels heb ik al een aardige inventaris:-) op mijn verjaardag heb ik een koffiefilterapparaat gekregen, dus ik kan nu echte koffie zetten! Was nog best zoeken in de IcNorte, de supermarkt, om cafe molido te vinden, dus gemalen koffie maar nu heb ik dus heerlijke, echte, koffie.
Mijn verjaardag was overigens een echte surpriseparty...hartstikke leuk...mijn collega had alle vrijwilligers die ik ken uitgenodigd en wat mensen uit het bestuur die ik ken zodat we aan een volle tafel zaten ik echt in de bloemetjes gezet ben met cadeautjes en felicitaties en zo...heel leuk, ik werd er verlegen van.......Een van de vrijwilligers heeft foto's genomen, die ik er binnenkort hoop op te zetten....Zien jullie mij omringd door mensen in restaurant Paprika!

Groetjes en tot snel ziens,
isolde

• 28 Mei 2011 - 12:11

Mama:

lieve isolde
    Wat fijn dat je zo.n leuke verjaardag hebt gehad is de school nu geslooten/ wat doe je nu tot augustig Ik ben de laaste weken erg druk alle dagen moest ik weg en ik ben erg veel in de tuin geweest heg knippen plantjes en zomerbollen poten ik hoop dat ze het doen Want de tuin is heel erg droog elke avond heel veel gieten mijn tonnen zijn allang leeg dus uit de kraan het is nog nooit in het voorjaar zo droog geweest volgens de weerberichten De tijd schiet al op dat je thuis komt Ik had die dag jogha en heb geracktteerd dat was erg leuk meteen is ze al thuis
    Leuk dat ze meeleven We hebben een heel leuk groepkje alles houd nu op in september begint alles weer groetjes mama