Vrijwilligster in Mexico
Blijf op de hoogte en volg isolde
19 September 2008 | Mexico, Oaxaca
Deze week was mijn eerste week als vrijwilligster en weer een heel leuke ervaring.
Allereerst moet ik zeggen dat je als vrijwilligster veel eigen initiatief moet tonen, dan wordt het leuk!
Deze week gingen de kinderen niet naar school, afgezien van vandaag..Er zijn hier problemen met de leraren.
Inmiddels ben ik gepromoveerd tot "informaticadocent".
Eerst even iets vertellen hoe het zit. In het huis waar ik werk wonen 13 jongens in de leeftijd van 06 tot 14 jaar. Als ze naar de middelbare school gaan veranderen ze van locatie. De jongens hebben ofwel een moeder die niet voor hen kan zorgen ofwel geen ouders.
Mijn takenpakket is breed om het zo maar te zeggen. Inmiddels is er een ritme ontstaan en beginnen ze me te kennen. Het zijn jongens die bepaald niet makkelijk zijn, heel druk maar ze vinden het leuk als ik dingen met ze doe. Ik kom altijd bij het ontbijt en dan is mijn taak helpen bij het aanleren van manieren zoals, tanden poetsen na het eten, netjes blijven zitten tijdens het eten enzz. Daarna bedenk ik elke dag iets met tekenen en handenarbeid. Ik heb deze week verteld over de kunstenares Frida Kahlo en heb ze daarna expressionistisch laten tekenen, aan de ene kant van het blad wanneer ze gelukkig zijn aan de andere kant van het blad wanneer ze dat niet zijn. Elke dag gebruik ik nieuwe materialen om ze te leren werken met verschillende materialen.
Wat ik deze week nog meer gedaan heb is vertellen over Nederland aan de hand van een boek dat ik meegenomen heb en hen vervolgens plaatsjes katen uitknippen uit bladen over Mexico.
Verder heb ik vanochtend biologieles gegeven aan de hand van een plaat over La Selva,dat vonden ze erg leuk want ze zijn erg geinteresseerd in dieren.Na het vertellen over de Selva wat niet meevalt met 13 jongens die voortdurend wegrennen van hunb plaats en bovendien ook nog eens in het spaans heeft ieder kin een dier uitgekozen en dat getekend.
In het volgende bericht meer over mijn werk,
isolde