Weer geen school!!!
Blijf op de hoogte en volg isolde
02 Oktober 2008 | Mexico, Oaxaca
Het is niet te geloven maar ook deze weken staken de leraren weer, ze hebben deze week 3 dagen les gehad. Inmiddels is er een amerikaanse vrijwilligster bij gekomen van zo´n 70 jaar, een non!Ze is echt van de oude garde van heel streng zijn maar de kinderen leren zo wel wat en respecteren haar zeker.
Vanochtend heb ik geprobeerd verschillende educatieve spelletjes met hen te doen, over de opbouw van het lichaam (het menselijk skelet in spaanse woorden terwijl ik de nederlandse woorden niet eens ken:-)) Het is de tijd van de skeletten, ze hangen hier overal op de straten want over een paar weken is het Dia de los Muertos. Daar heb ik inmiddels ook les over gegeven..Het begint 31 otober met de gebruikelijke vuurpijlen, die schieten ze altijd af overdag en ´s avonds voor welk feest dan ook en dan worden 1 november de gestorven kinderen herdacht en 2 november de gestorven volwassenen. Dit feest gaat gepaard met eten, muziek, de mariachi, en geschenken aan de doden die passen bij degene die dood is. Zometeen ga ik naar een lezing over de dodencultuur hier in Mexico, het is best apart om de omgang met doden hier in Mexico te zien, ze zijn veel meer onderdeel van het leven!
Oktober is verder de maand van de heiligenfeesten, iedere 8 dagen wordt weer een helige vereerd, zondag is het Fransiscus van Assissi dag, je hebt ook de Carmendag enzz. De meerderheid van de bevolking is nog streng katholiek maar het aantal niet-katholieken neemt wel toe ten gunste van secten die overgewaaid uit de Verenigde Staten een steeds groter aandeel in de bevolking. vormen. Over de verhouding Verenigde Staten en Mexico zal ik een volgende keer iets vertellen.
Komende zondag ga ik de bergen in, naar de geboorteplaats van Benito Juarez, de enige president ooit die van Indiaanse afkomst was ( de negentiiende eeuw). Deze man wordt hier overal vereerd,
Nou, ik geloof dta ik zo wel weer even genoeg onderwezen heb,:-)
Groetjes en tot horens,
isolde
02 Oktober 2008 - 21:03
Gerda:
Nou maar ik vind het wel interessant wat je iedere keer te vertellen hebt.
Ik vind het wel schandalig dat ze niet beter aan de kinderen en hun toekomst denken. Zo wordt het toch nooit wat door al die stakingen of heeft het wel zin?
Groeten Gerda