Computertjes - Reisverslag uit Granada, Nicaragua van isolde steen - WaarBenJij.nu Computertjes - Reisverslag uit Granada, Nicaragua van isolde steen - WaarBenJij.nu

Computertjes

Door: Isolde

Blijf op de hoogte en volg isolde

14 April 2009 | Nicaragua, Granada

Beste allemaal,

Inmiddels ben ik aardig ingeburgerd hier in Nicaragua en ben coordinator geworden van een heel interessant computerproject. Het zijn geen echte computers maar hele kleine computertjes van het XO-project(One child one laptop). In Afrika hebben vele landen deze computertjes al maar hier in Nicaragua hebben we de eersten net gekregen. Ze zijn ontwikkeld in de Vernigde Staten door Microsoft: http://laptop.org/en/ Op de site vind je veel informatie als je geinteresseerd bent.

Wij, als vrijwilligersoganisatie, met 7 scholen hebben 10 van die computers gekregen om uit te proberen. Daaraan vooraf gaat heel wat organisatie. De computers kan je alleen krijgen als je politiek goed ligt. Wij hebben een evaluatieplan geschreven, of beter gezegd ik heb een evaluatievoor stel gemaakt (in het spaans uiteraard) waarbij we kinderen eerst gaan testen op hun kennis van rekenen, taal, links rechts enzz. We gaan de computertjes namelijk uitproberen bij de eerste graad (groep 3 Nederland). Met behulp van de test proberen we het beginniveau te bepalen.Over 8 weken nemen we dezelfde test nog een keer af om te kijken hoe de voortgang is. Natuurlijk hopen we dat er veel voortgang is.Als controlegroep hebben we een eerste graadgroep van een andere school die de computers niet krijgt.
Tussentijds ben ik nu een evaluatiesysteem aan het ontwerpen om de programma's die we gaan gebruiken (en die allemaal nog ontwikkeld moesten worden waarbij ik hulp heb van een computerdeskundige uit de Verenigde Staten). We gaan proberen een syteem te bedenken om de voortgang van de kinderen met lezen,schrijven, rekenen en logisch denken te meten. Het moet een systeem zijn dat iedereen goed begrijpt want vrijwilligers zullen mee moeten helpen de voortgang bij te houden en die vrijwilligers wisselen steeds.
Vorige week zijn we begonnen met het afnemen van een test en het is een heel werk want het moet individueeel gebeuren en in de eerste graad zitten 46 kinderen! Eerst moesten we een school vinden die veilig is. We hebben gekozen voor de dichtsbijzijnde school, Las Camelias, waar we de computertjes elke ochtend met een taxi heen kunenn brengen en elke avond met een taxi weer terug brengen om ze op te laden. Op batterijen werken ze 2,5 uur.Bovendien moet alles heel goed achter slot en grendel vanwege het grote aantal diefstallen hier.
Vorige week hebben we ook de andere deelnemers van hett XOproject ontmoet inclusief het ministerie van onderwijs en daar schrik je van de weinige kennis die ook bij het ministerie aanwezig is. Wij waren de enige organisatie met een goed doortimmerd plan. De anderen hadden geen enkel idee. Wat dat betreft valt hier nog heel veel werk te verrichten!
Vanochtend, in de paasvakantie, ben ik samen met de computercollega begonnen de ayudantes te scholen in het gebruik van de computertjes. De ayudantes zijn studentes hier aan de universiteit die een beuers van onze organisatie gekregen hebben (leeftijd 15 tot 18 jaar, ouders weten hier vaak niet hoe oud hun kinderen zijn:-)) en in ruil daarvoor helpen op de 7 scholen met de organisatie van de remedial teaching van kinderen en de organisatie van de vrijwilligers op de scholen. Momenteel zijn er 45 vrijwilligers van over de hele wereld.
Morgen gaan we verder met de cursus en volgende week starten met de computertjes..erg spannend allemaal.
Ik heb een hulpvraag aan jullie waar jullie mij ontzettend mee zouden kunnen helpen. Ik ben hard op zoek naar materialen die offline (internet hebben we uiteraard niet hoewel de computertjes ontworpen zijn om wireless te werken) te gebruiken zijn voor groep 3, dus leren lezen, schrijven, rekenen en logisch denken en dan natuurlijk in het spaans maar het kan ook in het engels want vanuit het engels is het aardig makkelijk om te vertalen naar het spaans...Dus graag hulp of e-mailadressen van organisatie die me zouden kunnen helpen.

Het is een heel verhaal geworden maar het is echt ook zo interessant en dat allemaal opgezet door onbetaalde vrijwilligers:-)!

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen en ik zal proberen foto's te maken maar de veiligheidssituatie is momenteel niet zo goed, dus ik moet voorzichtig zijn met apparatuur.

Groeten allemaal uit een heet land (40 graden, warmste maand van het jaar:-))
isolde