Aangekomen in de koude
Door: Isolde
Blijf op de hoogte en volg isolde
22 Juli 2010 | Bolivia, Santa Cruz de la Sierra
Inmiddels heb ik weer heel wat duizende kilometers afgelegd en ben nu midden in een koude golf terechtgekomen:-) Gisteren las ik in de krant dat hier in Bolivia al 9 mensen doodgevroren zijn! Ik zit hier met dikke truien en twee dekens om me heen dit bericht te schrijven. Centrale verwarming bestaat natuurlijk niet.De scholen zijn op last van het ministerie een week extra gesloten (er was een wintervakantie van twee weken). Het schijnt dat deze koude hier ook heel abnormaal is...in alle omloggende landen hebben ze ook met de koude en de gevolgen daarvan te maken. Destad waar ik nu ben hoort subtropisch te zijn:-)
Gisteren ben ik na drie binennlandse vluchten, van Guayamerin naar Rirabalta, naar Trinidad en vervolgens naar Santa Cruz hier aangekomen. In Brazilie heb ik ook een binnenlandse vlucht genomen dus in een paar dagen heb ik 4 vluchten gehad:-) Nu ga ik weer over land verder. De reden van al die vluchten is dat wegverkeer nauwelijks mogelijk is en bootverkeer ook niet bestaat, het is volledig leeg gebied, dus mensen vervoeren zich in dat gebied alleen per vliegtuig..Guayamerin waar ik de grens overging was een heel stille stad en ik had de pech in een hotel terecht te komen waarvan de eigenaar overleed de eerste dag dat ik er was. Gevolg was dat alles in diepe rouw was en er ongelooflijk veel mensen kwamen om te rouwen. Hij was blijkbaar een belangrijk persoon.
Gisteren heb ik geprobeerd een engels boek te pakken te krijgen of een reisgids van dit gebied maar dat is niet gelukt...hier is alles weer spaanstalig, dus ik heb maar spaanse boeken gekocht:-) Vandaag ga ik de stad wat verkennen, het is een van de drie grote steden van Bolivia en ik heb al gezien dat er veel leven is...Er zijn ongelooflijk veel ijstenten, heladria's en gisteren heb ik me daar al in de koude tegoed gedaan:-) Verder is het hier heel levendig met een mooi centraal plein..Morgen reis ik verder naar een plaatsje hier 3 uur met de bus vandaan, in de bergen, Samaipata, waar je heel veel kunt doen..zoals de route van Che Gevuerra volgen en Jesuiten kloosters bezoeken, er is een route uitgezet en verder vind je er archeologische vindplaatsen en mooie nationale parken. Ik hoop daar een aantal dagen te blijven en langzamerhand een beeld te krijgen van Bolivia. Er zijn hier in ieder veel meer indigeneous en veel kleurige warme gebreide kleren waar ik vandaag ook maar eens wat van ga kopen...
isolde
23 Juli 2010 - 07:13
Gerda:
Hallo Isolde,
Dat was hier op de tv, dat het zo koud was in Zuid Amerika. Peru en Bolivia werden genoemd. Er lag een dik pak sneeuw en er werd ook verteld dat de scholen gesloten waren. Ik dacht nog dat dat helemaal niets, maar dan ook echt helemaal niets voor jou was die kou. Hier was het ook zo koud de afgelopen winter en zo lang ook. Ondertussen hebben we al een aantal weken schitterend weer. Het heeft wel lang geduurd maar nu is het toch al een hele poos lekker weer. Wel heeft het hier echt heel erg gestormd, met flink veel omgevallen bomen, beschadigde huizen en zelfs gewonde mensen. Dat schijnt ook veel vaker voor te komen in de toekomst door de klimaatverandering.
Ik ben trouwens naar Portugal geweest. Dat klinkt toch echt heel anders dan Spaans. Wat een schitterende kerken, kloosters, burchten, paleizen en kusten hebben ze daar. Maar dat weet jij natuurlijk nog wel van je SpaPo reis. Ik heb nog wel gekeken of ik de route kon vinden die jij toen gemaakt hebt, maar dat is niet gelukt. Waar jij zit, kom je daar nog wel toeristen, westerse mensen tegen? Het lijkt me allemaal wel erg spannend en ik volg je verhalen dan ook vol verwachting. -
24 Juli 2010 - 20:28
Isolde:
Ha gerda,
Inmiddels heb ik als gevolg van de koude een flinke griep gekregen maar ja anitbiotica is hier zo te krijgen:-) Ik ban inmiddels in Samaipata en daar is het nog wat kouder als in Santa Cruz...Ik heb gelukkig een boek gevonden en besteeds veel tijd aan lekker lezen...er zijn maar weinig toeristen waardoor het moeilijk is samen iets te ondernemen maar ja lekker onder de dekens lezen is ook niet gek:-)
Isolde