Markten
Blijf op de hoogte en volg isolde
26 Oktober 2008 | Guatemala, Panajachel
Momenteel ben ik in ChiChicastenango waar ik vanochtend vroeg met de bus heen ben gegaan..Mamma bellen lukt dus vandaag niet want inmiddels heb ik weer een uur tijdverschil erbij en als ik terugben is het bij jullie middernacht.
Markten zijn hier overal en een heel kleurig geheel..Alles wordt op de markt gekocht en verkocht. Op de mark hier in Chichi (ik gebruik even een afkorting, zag ik net dat mensen een kip aanbieden en daarvoor in een lange rij staan. Die verkoop levert omgeveer 20 quetzales op. Ze werken op deze markt wel met geld. In veel kleine dorpen geldt nog de ruileconomie, dus je ruilt gewoon datgene wat je hebt met datgene wat je nodig hebt. Mensen hier in chichi komen van heinde en ver naar deze zondagmarkt, de belangrijkste van de week. Ze komen zaterdagavond en dan zondagochtenvroeg slaan ze hun stalletjes op. Bovendien is het vandaag een religieus gebeuren. In de kerk( waar je niet mag fotograferen, iets waar ze hier helemaal niet van houden want ze denken dat de ziel verdwijnt als je fotografeert, in ieder geval waren ze aan het offeren met kaarsen, elke kleur is weer een andere ziekte, bovendien gebruiken ze een soort wierook en gooien drank of cola over de kaarsen en tegelijkertijd bidden ze. Ook vrouwen bidden hier in de kerk terwijl gistyeren bij San Thomas een sjamaan was en alleen mannen daar bidden.
Markten zijn dus heel belangrijk en ik ben rondom het meer ook naar een markt geweest. Zondag is hier overigens ook de dag waarop de alcalde zitten houdt waar de indigenous advies vragen.
Ronald veel plezier op je reizen, hoe is het met de kinderen en mamma veel plezier met alle cursussen..vanavond ga ik proberen er een paar foto´s op te zetten,
Isolde
26 Oktober 2008 - 19:23
Wouter:
Hoi Isolde,
Ik wil even laten weten dat ik nog steeds met veel plezier je verslagen volg. ik ben ook erg blij met je foto's, alles gaat dan toch nog meer leven. Ik ben benieuwd naar de politieke situatie in Guatemala. Toen ik er was (in 1982) was er een dictatuur met veel onderdrukking. Daar merkte je ook wel wat van: vaak werd je bus aangehouden door militairen en dan moest iedereen uitstappen en wrden alle papieren gecontroleerd en telkens werden een paar mannen eruit gehaald die dan niet verder mee mochten reizen. -
26 Oktober 2008 - 21:52
Isolde:
Ha wouter,
Wat toevallig ook ik heb midden jaren ´80 hier gereisd en heb toen ook zeker van alles gemerkt van de politieke situatie! Momenteel is het rustig. Sinds 1997 is het vrede en is de burgeroorlog voorbij. Maar en nu komt een heel grote en vervelende maar de veiligheissituatie voor toeristen maar ook voor Gualtemeken zelf is allerbelabberdst. Je mag nergens buiten de toeristicshe plekken lopen..Een voorbeeld vanochtend was ik dus in ChiCHI en daar ga je heen met een georganiseerde bus want ze waarschuwen voor overvallen op gewone bussen (wat dus veel voorkomt en geen sprookje is). Ter plekke mag je alleen in het centrum rondkijken en ik wil graag naar een heilige plek buiten het stadje maar dat kan niet vanwege de veiligheidssituatie, kortgeleden zijn er weer mensen beroofd. Politiek gezien zijn hier 7 familie die de lakens uitdelen en de rest is dus arm en gefrustreerd..De toeristensector is 6 procent gekelderd dit jaar wat ook weer tot meer armoede en frustratie leidt. Rigoberta menchu die in 1982 de nobelprijs voor vrede kreeg en toen hogelijks werd gewaardeerd woont nu in de Vernigde Staten en wordt absoluut niet meer gewaardeerd. Momenteel is Guatemala dus het armste land van Midden-Amerika met het hoogste percentage geweld en je merkt het door:
aanhoudingen bus
controle papieren
voortdurende waarschuwingen ergen niet heen te gaan..Ik weet alleen niet altijd of deze waarschuwingen een zich vermenigvuldigend effect hebben..Maar ja, je gaat toch op safe.
De informatie heb ik met name uit kranten en van een ontwikkelingswerker die hier al heel lang zit..
Alles goed met jou...Ik ben benieuwd, wat een reactie he
isolde -
28 Oktober 2008 - 09:49
Mamma :
Heb je mailtje gzien en gelzen weet nu dat je niet kon bellen Zondag is hier de klok een uur terug gezet Het is nu smorgens een uur eerder licht Alleen is het savonds eerder donker liefs