Een schitterend meer - Reisverslag uit Panajachel, Guatemala van isolde steen - WaarBenJij.nu Een schitterend meer - Reisverslag uit Panajachel, Guatemala van isolde steen - WaarBenJij.nu

Een schitterend meer

Blijf op de hoogte en volg isolde

24 Oktober 2008 | Guatemala, Panajachel

Beste allemaal,
Gisteren ben ik met de chickenbus(kippen zie je hier echt overal, in het restaurantje waar ik net at was de eigenaresse steeds bezig de kippen te verwijderen, ze zien er wel heel anders uit als in Nederland, met van die rode lellebellen onder hun kop, ik weet niet hoe ik ze moet beschrijven)naar Panajachel gereisd, het grootste en meest toeristiche dorp aan dit prachtige meer. Het is hier gelukkig wat warmer, vooral in de ochtend, nu (het is nu 15.00 uur ) wordt het al kouder en het regent altijd om deze tijd..Ze zeggen hier dat het regenseizoen nog aanhoudt tot november. In Panajachel heb ik een hospedaje, dat is een kamer bij een gezin wat ik altijd wel gezellig vind. Toen ik aankwam stond een kleintje in de tobbe (wel van steen in dit geval) en werd gewassen..Heel veel dingen lijken hier nog zoals je je kunt voorstellen in nederland van 100 jaar geleden, bijvoorbeeld een wasplaats waar de vrouwen ´sochtend de was doen en vervolgens de was op de daken leggen om te laten drogen. Overigens vrouwen hebben hier een zwaar leven. Gisteren zag ik op de tv (voor de eerste keer op mijn reis heb ik een tv op mijn kamer, ik vind het echt leuk om weer eens tv te kijken en zal de volgende keer iets vertellen over tvstations hier)dat een vrouw actie voert tegen de mishandeling van vrouwen. Polygamie is hier nog gewoon, dus kun je je wel voorstellen hoe de positie is.
Gistermiddag ben ik naar een dorpje hier vlakbij gelopen waar de vrouwen in een soort gemeenschap bij elkaar zaten te vergaderen, een schitterend gezicht want ze hebben hier van die geweldige kleding, allemaal zelfgemaakt en in schitterende kleuren. Zelf heb ik net ook een lange broek gekocht, eigenlijk broek en rok, ik moet nog uitvinden hoe je hem aandoet, ook in zo´n mooie kleur.
Er zijn hier veel cooperaties, dus dat mensen dingen gezamenlijk regelen, ik denk dat die vrouwengroep ook zoiets was...
Anayway..morgen zal ik weer verder vertellen want je beleeft hier zoveel..

• 25 Oktober 2008 - 07:13

Gerda:

Goedemorgen Isolde,
    Tenminste hier is het nu ochtend. Vandaag met de vriendinnen op stap en helaas morgen alweer werken. Vannacht wordt de klok nog een uur in de tijd verzet. Hoeveel bedraagt dan het tijdverschil? De economische crisis hier is nog steeds niet helemaal over. Ondertussen is de benzine gelukkig een heel stuk in prijs verlaagt. Wel bijna 20 cent, gelukkig maar alleen nu nemen de opec landen maatregelen om de productie te verlagen. De dollar is ook de laatste tijd veel duurder geworden tenopzichte van de euro. Hoe dat nu zit snap ik ook niet, maar wat heeft dat voor consequenties voor jou? Verder is alles rustig en merk ik er niet echt wat van.
    Ben een paar dagen met Liz weggeweest naar Praag. Een prachtige stad en schitterend zonnig herfstweer gehad. De bomen onderweg waren prachtig gekleurd. Ook nog Dresden, Theresienstad, Weimar en Buchenwald bezocht. Indrukwekkend en Dresden en Weimar zijn ook erg mooie steden. Mijn nichtje die in Oost Duitsland woont was helaas niet thuis, had ook herfstvakantie. Maar ik ben blij dat ik weg ben gegaan en niet thuis ben gebleven. Ik wordt zo opgehaald, maar schrijf de volgende keer wel verder. Veel plezier nog.
    Groeten van mij!

• 25 Oktober 2008 - 21:53

Isolde:

Ha gerda, Wat leuk dat je al die plaatsen bezocht heb...Ik heb vorige week een dag doorgebracht met twee jongeren uit Dresden, Praag vind ik ook heel mooi. In Guatemala is er nog een uur bijgkomen, dus is het 8 uur tijdverschil, maar ik weet niet hoe dat nu gaat met wintertijd, wordt dat dan 7 of 9?
    De economische crisis is hier ook het nieuws van de dag..De toeristische sector heeft het zwaar te verduren, het daalt steeds maar en er is een gigantisch overaanbod in de toeristische sector, het is nog wel laagseizoen maar ik vrees voor december en januari wanneer hier hoogseizoen is,Voor mij is dat ongunstig dat de dollar duurder wordt, de prijzen hier in guatemala zijn ook niet echt heel aag..Ik weet niet wat de consequenties zijn want tot 29 januari kan ik niet in mijn bankrekening kijken;-) dat is wel gerustellend niet,het leven hier is echt veel meer basic hier, heerlijk is dat,,
    Veel plezier en ik zal binnekort een update geven.

• 26 Oktober 2008 - 09:08

Mamma:

De winter tijd is weer bgonnen met regen en grijze lugt wat gezellig dat je weer eens in een gezin bent Wat beleef je veel Ik kan het niet allemaal bij houden Het lukt me nog niet om het te printen Johan is ook weer terug in Nederland We hebben erg gezellig gepraat Hij verlangt nu alweer naar de zomer Hij is ook nog een paar dagen bij Greet geweest in Frankrijk Tot horens van avond lefs

• 26 Oktober 2008 - 10:01

Ronald:

ik ben ziek en vertrek morgen naar Noord-Ierland Ben vorige week bij ma geweest en alles was goed. Maaike is nu een weekendje aan het stappen in amsterdam en ik ga de komende masand eerst naar Noord-Ierland, Trier en Dublin, kortom Maaike mag flink aan de bak. Vandaag is het rotweer en ik heb last dat de dag een uur langer durrt. Vanmiddag een verjaardag in Noordwijk. Het ga je goed en ik kijk vol jaloezie naar de warmte bij ju.