Pasen
Door: !!!!!!!!!
Blijf op de hoogte en volg isolde
04 April 2009 | Nicaragua, Granada
Omdat Nicaragua een heel katholiek land is en alle mensen min of meer religieus zijn, ook soms lid van evangelische broederschappen is Pasen het hoogtepunt van het jaar. De lagere scholen zijn donderdag gesloten tot en met maandag na de pasen en de middelbare scholen zijn twee weken gesloten.Dit is de vakantie voor de Nicaraguanen en ën masse"vertrekken ze nu naar het strand waar de hotelprijzen de lucht invliegen en het overvol is. Omdat mensen weinig geld hebben nemen ze dit jaar alles zelf mee, slapen op het strand en nemen eten en drinken mee. Het is nu zaterochtend en vanochtend stonden er gigantische rijen voor de bank want iedereen krijgt nu uitbetaald en om 14.00 uur gaan de banken dicht. Zelf probeerde ik ook geld te pinenn maar er is zo'n gigantisch rij dat ik het straks nog eens ga proberen. Alles verandert hier een beetje met pasen, opeens verschijnen er restaurantje en het tijdverdrijf is nu samen met de familie en veel, vooral heel slechte, alcohol drinken. Zelf heb ik besloten hier te blijven want reizen nu kost handenvol geld. De afgelopen week heb ik een cursus gevolgd in een hotel dat pas 5 maanden open is en gerund wordt door Nederlanders. Deze week is er een nieuwe Nederlander gekomen voor een jaar. De gedachte achter het hotel is het geld te gebruiken voor trainingsactiviteiten. Het gaat dus om winst maar de bedoeling is dat de inkomsten aan onderwijsprojecten besteed wordt en dat er eventueel in de toekomst een Nicaraguaans management komt en dat het hotel van afstand gerund kan worden, dus uit Nederland. Nu worden er allerlei trainingsactiviteiten georganiseerd.
Zelf heb ik twee middagen in het hotel geleerd om om te gaan met de kleine computers voor ontwikkelingslanden wat erg interessant was en waardoor ik ook steeds meer begrijp van hoe het hier wert. Er was bijvoorbeeld iemand van het ministerie bij.Vorig jaar hebben ze een nieuw curriculum gemaakt maar boeken zijn er nog niet..wie weet slaan ze hier het stadium van boeken wel over als er genoeg van die computertjes zijn want daarmee kun je ook lezen:-)
Ik ben deze week ook veranderd van school omdat ik coordinator ben van het computerproject en de computers veiliger zijn in een andere school.We zijn begonnen een assessment af te nemenom te kijken hoe het niveau is van de kinderen voorafgaande aan het project en na 8 weken gaan we datzelfde nog een keer doen. Ik werk samen met een Nicaraguaanse ayudante, dat is iemand die een beurs gekregen heeft voor de universiteit en in ruil daarvoor werkt voor la esperanza. Daarnaast werk ik samen emt een computerdeskundige uit de Verenigde Staten.Het is erg leuk om aan de wie te staan van zo'n project. Volgende week ga ik een cursus geven aan alle ayudantes om ze te leren werken met de computers.
In de straten zijn er nu steeds prosessies die ik gefotografeerd heb...Bij dit bericht volgen dus wat foto's,
Groetjes allemaal en tot horens,
isolde