Taal en Cultuur in Mexico
Blijf op de hoogte en volg isolde
11 September 2008 | Mexico, Oaxaca
Sinds afgelopen maandag heb ik hier in Oaxaca een cursus spaans voor geavanceerden...Zoals gebruikelijk is moest ik eerst een examen doen en dan kunnen ze kijken wat mijn niveau is. Ik heb inmiddels alle basisgrammatica gehad (maar kan het zeker nog niet goed gebruiken:-) Nu leer ik de fijne nuances van de taal. Elke ochtend begin ik om 08.30 uur en heb dan drie uur grammatica en daarna 2 uur conversatie.Om 14.00 uur ben ik dan klaar en is het hier tijd voor de belangrijkste maaltijd namelijk comida corrida, meestal drie gangen, eerst soep of boulillon, dan een hoofdgerecht als rijst met vlees of kip en hier in Oaxaca een beroemde saus, mole rojo= rode saus en daarna een nagerecht zoals flan of andere dingen.Daarbij drinkt men licuados, vruchten bijvoorbeeld tuna (komt van de cactus!) en is rood of groen aangelengd met water..Water uit de kraan wordt hier overigens ook door Mexicanen niet gedronken maar ze maken het zelf of kopen het in grote watertonnen.
,s avonds eten de mensen een klein hapje. Het ontbijt is hier ook uitgebreid, gebakken eieren met bonen en allerlei soorten chili en ook fruit en koffie..
Goed ik dwaal af van mijn lessen, tijdens de lessen leer ik heel veel over de mexicaanse gewoonten en cultuur bijvoorbeeld dat je niet ik denk moet zeggen want dat is niet beleefd maar ik geloof, je weet immers nooit zeker.Verder leer ik veel over de discussiepunten hier bijvoorbeeld over de scholen, slechts 50 procent van de leraren is hier bevoegd, de rest zijn gewoon studenten van de middelbare school of van de vorobereidende cursus voro de universiteit. De kwaliteit in steden gaat nog maar zodra je buiten de stad op het platteland komt is het bedroevend, overigens verdienen leraren op het platteland maar een schijntje, 100 dollar per maand..ook hier is dat niks.
De volgende keer zal ik iets meer vertellen maar ik moet n verder ook nog huiswerk maken, zo,n twee uur per dag..Mijn dagen zijn goed gevuld. Zaterdag ga ik een excursie hier in de omgeving maken..
Ik ben benieuwd hoe het in Nederland is...
isolde
11 September 2008 - 21:25
Gerda:
Hoi Isolde,
Hier was het vandaag en gisteren prachtig mooi weer. Zou nog komen door al die hurricanes in midden-America. Was vrij vandaag en heb dus lekker in de tuin gewerkt en in het zonnetje gezeten.
Dit weekend is het kermis en rommel en paardemarkt in Denekamp plus de wielerronde van Denekamp. Altijd wel gezellig.
Ik had je laatste bericht gemist en ik zie ook dat je foto's bijgeplaatst hebt.
Heb jij nu af en toe ook heel erge zin in gewone hollandse pot?
Je spaans zal na deze maanden wel bijna vloeiend gaan.
Tot horens! -
11 September 2008 - 23:36
Wouter:
Heb je nog wel tijd voor je Urway-kids? En vooral: staat je hoofd daar nog wel naar? -
13 September 2008 - 14:44
Monique:
Hoi Isolde. Wat fijn dat het allemaal goed gaat. Heb je nog last van je kies? Is het verder allemaal rustig daar? Je spaans zal wel met sprongen vooruit gaan. Wat goed dat je Gerda hebt kunnen bellen. Dat was toch wel weer geruststellend. Het is hier nog lekker zonnig, maar wel frisser. Verder gaat alles z'n gangetje.
Veel liefs van Monique.